Proces barvanja v shibori tehniki

V tem blogu bom podrobno opisala  postopek barvanja po shibori tehniki, da boste lahko tudi sami ustvarili svoje unikatne kose.

Prej bi vam na kratko napisala zgodovino Shibori barvanja. Beseda shibori izhaja iz japonskega glagola 'shiboru' kar pomeni stiskati - vpenjati. To je postopek stiskanja tkanine, preden je potopljena v barvno kopel. 

Shibori barvanje se je razvilo kot način za izdelavo edinstvenih vzorcev in oblik na tkaninah, ki so jih nosili samuraji.  Te tkanine so bile pogosto uporabljene kot vojaške uniforme in so postale simbol za status in družbeni rang. Kasneje se je shibori barvanje razpršilo med prebivalce na Japonskem in se uporablja še danes.

Shibori barvanje se nadaljuje in je kot pomembna metoda v sodobni modi in tekstilni umetnosti, saj omogoča popolno prilagoditev oblikovanja barvnih čudovitih vzorcev na tkaninah.

Shibori tehnika  vključuje različne načine vezanje, zvijanje, prepogibanje in stiskanje tkanin z uporabo lesenih blokov, gumbov ali drugih geometrijskih oblik orodij, kar omogoča ustvarjanje  vzorcev in dizajnov. Shibori je sestavljen iz več različnih tehnik,  Miuri, Kumo, Itajime, Kanoko, Arashi in Nui, odvisno od načina zlaganja in vezanja tkanin. 

Danes se bom osredotočila na tehniko ITAJIME.

1.Korak

   Tkanino se prej opere, da se odstrani apretura na tkanini. Nato tkanino večkrat prepognemo in zalikamo, da dobimo čimbolj čiste linije. Več razlličnih vrst prepogibanja in stiskanja ustvarja različne geometrijske vzorce, tukaj imamo neomejene možnosti.

2. Korak

 Zložimo v tesen in lep sveženj tkanine...

Pomembna je izbira tkanine - finejše blago uporabimo, tem več gub (prepogibanj) lahko ustvarimo detajlen edinstven dizajn.

3. Korak

Z lesenimi ali plastičnimi bloki (ploskami) geometrijskih oblik zaščitimo dele tkanine, ki ne želimo, da barva prodre in se pobarva.  Z sponami pritrdimo bloke. Veliko vlogo igra kako močno se spone stisnejo, glede na to koliko barve prehaja skozi v globino tkanine.

4. Korak  

Barvanje:  Vodo zavremo in dodamo malo morske soli. Nato zmešamo željeno barvo.

5. Korak

Tkanino pomočimo v barvno kopel in pustimo stati nekaj časa (odvisno od željene intenzivnosti).

6.Korak

Ko jo damo iz barvne kopeli naj malo stoji predno jo razprete in temeljito operete z nežnim pralnim sredstvom, ter posušite.

Najboljši del tega postopka je, ko se tkanino razpre in se v celoti vidi dezen, ki se je ustvaril z Itajime postopkom. 

Še nekaj utrinkov barvanih tkanin Itajime tehnike

         

 

 

         

                                 

       

 

               

                       

                 

                

               

 

 

 

 

 

 

 

Košarica

Ni več izdelkov, ki so na voljo za nakup

Tvoja košarica je trenutno prazna.