Zgodovina šala

Šali imajo pestro zgodovino. Tako kot mnoga druga danes priljubljena oblačila.

Iskanje izvora šala me je zgodovina popeljala v stari Egipt. Slavna kraljica Nefertiti je bila prva, ki si je nadela šal. Naj bi nosila šal kot okras med njenim lasiščem in pokrivalom okrašeno z dragulji, in ta naj bi kazal njen družbeni status.

V zgodovini so imeli šali velik pomen, saj so predstavljali vse od družbenega položaja in verskih prepričanj do osebnega sloga in samoizražanja.

Šali so bili uporabljeni tudi za posredovanje sporočil skromnosti, solidarnosti in celo upora ter so služili kot medij za ohranjanje kulture in identitete.

Presenetljivo je to, da so bili v starih časih pretežno moški nosilci šalov. V starem Rimu so moški uporabljali šale  za ohranjanje čistosti in so z njo brisali znoj iz vratu in obraza.

Kitajska vojska je bila med prvimi ki je nosila rutke pravokotne oblike na ramenih ki je določal njihov čin.

Po 50-ih letih so začeli šale izdelovati iz cenejšega tekstila, kot sta rajon in viskoza, kar je omogočalo večji obseg proizvodnje saj so bili veliko bolj dostopni. Bombaž, lan in volna so bili uporabljeni za izdelavo šalov za vsakodnevno nošenje. Do 90. let prejšnjega stoletja so šali in pašmine iz kašmirja postali priljubljeni zaradi svoje mehkobe, topline in razkošja.  Začeli so jih nositi kot šal, ovit okoli ramen.   

Kot en sam kos blaga je šal najpreprostejša oblika okrasja, ki se nosi predvsem okoli vratu, ramen ali glave, zaradi česar je eden najbolj vsestranskih dodatkov v svetu različnih kultur in za različne namene. 

 

Košarica

Ni več izdelkov, ki so na voljo za nakup

Tvoja košarica je trenutno prazna.